Je rozumné si půjčovat na vánoční dárky?

Autor: Radka a Míla Skalovi

 

Nastala adventní doba. Rozsvítili jsme první svíčku na adventním věnci a těšíme se na to, až nastane doba, kdy se dny přestanou krátit a slunce nám opět začne nastavovat vlídnější tvář. Advent vnímáme jako období klidu, smíření, lásky a soudržnosti rodin. Období, které je ale pro rodiny v křesťanském světě (protože ať už chceme nebo ne, jiná náboženství Vánoce tak jak je známe my, neslaví) finančně velmi náročné.

Někdo má ve zvyku pořizovat dárky pro své blízké průběžně celý rok, jiný nechává jejich pořízení na poslední chvíli. Někdo celý rok šetří, aby své nejbližší mohl překvapit nějakou drobností a někdo si hlavu neláme a využije jednu z nabídek dostupné půjčky a na dárky si prostě půjčí. Chce přece pro své blízké krásné a dokonalé dárky, chce oslnit, blýsknout se. Co na tom, že i přesto, že si půjčil spoustu peněz, pořídil za ně spoustu věcí, nemá nic.

Vlastně má. Má dluh, který musí splatit i s úrokem a má na chvíli dobrý pocit z toho, že někomu udělal radost. Anebo radost rozloží a pokochá se ještě jednou. To potom pořídil něco, čemu říkám mistrovský kousek – půjčka na luxusní dovolenou, která bude dárkem pod stromečkem. Půjčí si tolik peněz, že je bude splácet ještě několik let poté, co se z dovolené i s rodinou vrátí. A potom už budu mít opravdu jenom ten dluh, který musí splatit i s úrokem a pár fotek, nad kterými může vzpomínat na krásnou dovolenou. Anebo nastane podobná situace jako před časem a to ta, že na dovolenou si sice půjčili, zájezd koupili, ale z důvodu hygienických opatření nikam nepojedou nebo nepoletí a pobyt v krásné destinaci budou mít odložený na neurčito. Pak nastane situace, kdy budou splácet něco, co ještě ani nevyužili a nemají jistotu, zda vůbec využijí. Ale už to musí začít splácet, protože banku (v lepším případě půjčila banka, a ne nebankovní společnost) nezajímá, že zájezd, na který jsme si půjčili ještě nebyl realizován. Smlouva zní jasně – splácej! Potom zbydou jenom oči pro pláč a ani pláč nic nevyřeší a dluh nesplatí.

Proto užívejte Vánoční svátky v kruhu rodiny, setkávejte se s blízkými (pokud nám to situace dovolí), naslouchejme druhým, nekritizujme ostatní za jejich nedostatky, ale pomáhejme jeden druhému, a nejen o Vánocích. Uvažujme rozumně, berme naše životy zodpovědně a nezahazujme svou budoucnost, ať si můžeme zanotovat: Zase jsou tu Vánoce, ať jsou hezké jako vloni…