Příběh oddlužení - část 2.

Autor: Radka a Míla Skalovi

Cesta k oddlužení – jak to všechno začalo

Každý správný příběh musí mít nějakou ústřední postavu, hlavního hrdinu. I my ho máme a budeme mu říkat třeba pan P.

Pan P je dnes úplně obyčejný skoro šedesátník se stálým zaměstnáním a pravidelným příjmem. Příjem sice není nijak závratný, ale panu P vystačí a mohl by být celkem spokojený a těšit se na zasloužený důchod. Kdyby ovšem nebylo minulosti. V minulosti totiž pan P udělal několik rozhodnutí, která ve své době byla celkem logická a dala by se považovat za opodstatněná, ale v konečném důsledku devastující. Ale vše od začátku.

Pan P začal podnikat v devadesátých letech a celkem se mu dařilo. Podnikáním získával velice uspokojivý příjem pro svou rodinu. Postavili si dům a žili si spokojeně. Podnikání šlapalo a po čase se rozrůstalo. Od prvotního obchodování a výroby, kdy pan P zaměstnával až 8 lidí přes provoz barů až k restauračnímu provozu. V oboru se mu dařilo a usoudil, že se odpoutá od společníků a zařídí se pro sebe. Čas plynul a pan P byl i v restauračním provozu jako podnikatel úspěšný a rozhodl se, že po několika špatných zkušenostech s pronájmem provozoven, zainvestuje a si pořídí vlastní hospodu. A že si vezme hypoteční úvěr. Ano, celkem uvážené rozhodnutí. Koupit si vlastní hospodu znamená podnikat ve vlastním a nebýt ve stresu z toho, že mi majitel neprodlouží nájemní smlouvu je fajn. Fajn to bylo a nějaký čas se panu P dařilo a vše šlo podle plánů. Bylo na splátky hypotéky, na provoz restaurace a celého domu, na výplaty, na zaplacení všech zákonných odvodů, na faktury za mobil atd. Přišla ovšem doba, která restauracím nepřála. Hostů chodilo méně a méně a tržby byly menší a menší. Výše výdajů zůstávala stejná. A v této době začíná příběh dluhu, který zasáhl do života pana P jako hurikán, celý jeho život obrátil naruby a začal roztáčet spirálu dluhu. Najednou nebylo ani na splátky hypotéky, povinné odvody (sociální pojištění, zdravotní pojištění) se opožďovaly a splatnost faktur za další služby též nebyl schopen dodržet. Pro pana P nastala doba, kdy se ozývali věřitelé, a on udělal snad nejhorší rozhodnutí – vzal si úvěr na zaplacení dluhů. Samozřejmě od nebankovní společnosti. Velice krátkodobé řešení a v důsledku neúčinné. Nakonec exekutor prodal poslední majetek, který pan P měl. Byla to právě ta provozovna, na kterou byla hypotéka sjednána. V průběhu let se panu P rozpadla rodina, rozvedl se a zůstal sám. Sám na vše. I na své dluhy. Rozhodl se s jakýmkoliv podnikáním seknout a nechat se zaměstnat a své dluhy řešit. Pomalu, ale řešit. V době, kdy jsme pana P poznali my, měl některé dluhy již uhrazené, ale některé svými splátkami neuspokojoval ani na úrocích, které naskakovaly každý měsíc. Spirála se točila a nešla zastavit ať dělal pan P co dělal, nezastavovala.

V tomto bodě do příběhu vstupuje hodně silný prvek. A tím jsou přátelé pana P. Právě oni nás oslovili s prosbou o pomoc a oni jsou tou hybnou silou, která nakonec pana P přesvědčila o tom, že stojí za to využít možnost svých závazků se zbavit a než dosáhne důchodového věku, může být bez dluhů a konečně finančně svobodný.

První krok

Nejprve jsme vyhledali právní pomoc, která je určena speciálně pro vyhlášení osobního bankrotu, nebo oddlužení – jak je čtenáři libo. Ani kuře zadarmo nehrabe, natož advokát. To je pochopitelné, ale při zjišťování výše ocenění právních služeb při procesu oddlužení se nám vařila krev v žilách. Ale neházejme všechny do jednoho pytle. Na třetí telefonát se nám podařilo oslovit neziskovou organizaci, která se zabývá průvodcovstvím při oddlužení. Jejich poplatky byly opodstatněné, ani soudy nejsou zadarmo, a navíc rozprostřeny do splátek v následujících pěti letech. Dále jsme panu P pomohli s vyřízením veškerých náležitostí, ve kterých by se sám podle svých slov vůbec nevyznal a nejspíš by se ani neodhodlal vše zařizovat sám. Dokumenty, jako notářsky ověřená plná moc, výpis z rejstříku trestů, soupis všech závazků včetně podkladů ve formě písemných výzev a soudních rozhodnutí, exekučních výměrů, potvrzení o zaměstnání a doložení příjmů a majetku jsme společně zaslali na adresu organizace. Od okamžiku obdržení všech potřebných dokumentů běží lhůta dvou týdnů zpracování údajů na jejímž konci bude podána žádost o oddlužení k příslušnému soudu. Ten bude mít na své rozhodnutí také svou lhůtu a my doma i všichni z okruhu „do věci zasvěcených přátel“ pana P a v první řadě samotný pan P napnutě vyčkáme, zda oddlužení bude panu P povoleno a začneme odstřihávat každý z oněch 1825 dnů, které vedou k finanční svobodě. Ale to už předbíháme. Čekáme na oznámení o podání žádosti. S panem P jsme se naposledy viděli při podávání zásilky s dokumenty na poštu a bylo na něm vidět, že se mu ulevilo. Udělal první krok. Možná to bude jeho nejdůležitější krok v životě. Uvidíme. V každém případě mu budeme držet palce a přát mu, aby se vše vydařilo.