Je nutné vyučovat finanční gramotnost už na základních školách?

Autor: Radka Skalová

 

Všichni se snažíme svoje děti chránit před nástrahami okolního světa, do kterého nám nakonec jako dospělí odejdou. Takový je život. Ale otázka je, jak připraveni do toho dospělého světa odejdou? Asi nebudou umět čelit všem nástrahám, které jim život přichystá, ale měli bychom je do života vybavit tak, že budou umět „vyjít“ s vlastní výplatou, že budou dostatečně odolní vůči vlivu reklamy a „neskočí každému na špek“. Měli bychom vlastní děti poslat do světa gramotné po všech stránkách. I po té finanční.

Už v roce 2014 v rozhovoru pro DVTV mluvil Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni o nutnosti vyučovat finanční gramotnost na základních školách od prvního stupně. Nutnost začít s výukou co nejdříve opřel o výklad samotného pojmu.

Finanční gramotnost je velmi obsáhlý soubor znalostí a informací sdružující všechny stránky lidského bytí. Pakliže chceme, aby naše děti prožily svůj život bez životních kotrmelců a uměly se vyhnout nekalým nástrahám, měly bychom je začít vzdělávat v oblasti financí co nejdříve. Začít pěkně od píky.

Spolu s psaním a čtením se učí počítat. Počty spolu s mateřským jazykem jsou dva prvky výuky, které budou děti provázet po celý jejich život. Stejně, jako se naučí, že slovo koruna má několik významů, tak by měly vědět, že čísla jsou nejenom ve školním sešitě, ale i v jejich peněženkách nebo pokladničkách.

A až budou z dnešních dětí dospělí, bude sice ostuda, když nebudou znát shodu přísudku s podmětem, ale bude velký průšvih, když nebudou umět hospodařit s vlastní výplatou.